fordeling af elforbrug

Den største udfordring indenfor fremtidens elforbrug er opsparing af energi fra grønne energikilder og fordeling af elforbruget væk fra topbelastningsperioder. Her mangler vi en økonomisk motivation, som man eventuelt kunne give ved at lade elpriserne afspejle de faktiske udgifter fordelt over døgnet. Sådan vil man blive motiveret til at bruge eksempelvis vaskemaskine og tørretumbler om natten. Her kunne man forestille sig at strømmen kostede under 1 kr pr. kwh og i ulvetimen ved 19 tiden kunne man forestille sig at strømmen kostede over 10 kr pr. kwh.
Det sidste vil motivere til yderligere besparelser i husholdningerne, og til at gentænke nogle af de installationer man allerede har. Hvis den bærbare computer eksempelvis kunne indstilles til kun at lade på batteriet om natten, eller man brugte batteristrøm i topbelastningsperioden. Denne mulighed er et spørgsmål om software og vil sansynligvis blive lavet hvis der var en motivation.
Andre steder man kunne lave noget tilsvarende var ved at installere batterier i fjernsyn. Eller ved at lave batterier i gadebelysningen så de første timers forbrug var opsparet strøm. Mulighederne er mange med de batterityper der er ved at opstå.

1 kommentar:

Flaming sagde ...

Jeg forstår godt argumentationen med at forbruge strømmen, når den er billigst men kan ikke rigtigt se ideen i at begynde at indarbejde batterier i fjernsyn eller andre af huset elektriske apparater for.
En flytning af forbuget giver mening i de funktioner, som virkelig trækker strøm, hvilket i husholdningsforbruget er (op)vaskemaskinen, og tørretumbleren. Men at begynde at indarbejde lagerkapacitet i forskellige enheder i husholdningen tror jeg vil være for dyrt og for ineffektivt. begrundelsen er, at der i selv de mest effektive batteriløsninger er et tab - altså, at for hver gang du putter en kW ind i maskinen kommer der kun 700w ud igen. Der skal derfor være en væsentlig forskel i peak-/off-peak prisen fordi en del af besparelsen forsvinder i lagringsmediet. Der ud over tror jeg, at det vil være meget fordyrende for enhederne. Det sammenholdt med, at apparaternes levetid bliver kortere og kortere gør, at det bliver svært at få en fornufig tilbagebetaling på f.eks et TV med indbygget batteri.