Digital termostat i et gammelt parcelhus

I dag er der mange forskellige muligheder for at spare på energien i vores hjem. En af de mest populære metoder er at installere digitale termostater, også kaldet smarthome-systemer. De fleste nye huse har det allerede installeret, men det er nemt at gøre selv.

Et eksempel på sådan et system er det, jeg har installeret i mit eget hjem. Det er et Danfoss-Link system, der er monteret på alle mine radiatorer. Med systemet kan jeg justere temperatur og og lave et uge- og dagsprogram for enkelte rum i huset. Jeg natsænker alle rum og kan med min telefon og den tilhørende boks lave ændringer og feriesænkning.

Videosammenligning fra Lønnebo - Hus og Have.

Desværre er det et lidt ældre system, så der er nogle problemer, jeg har oplevet.

For det første sænker systemet ikke temperaturen så meget på fjernvarme, som et korrekt indstillet analogt system ville gøre. Det betyder, at det vand jeg sender retur til fjernvarmen er varmere end forventet når et rum øger temperaturen.

Derudover har jeg også oplevet signalproblemer, der gør, at en radiator pludselig begynder at varme uden grund, eller reagerer forsinket. Jeg har et stort fuldmuret hus som krævede en ekstra signalforstærker, da alle termostaterne kobler til styringsboksen og kun styringsboksen er koblet til wifi. Systemet er ikke integreret med Google assistent som nyere systemer og mange andre smart home devises.

Desuden er termostaterne ikke egnede til gammeldags gulvvarme, og de kan ikke tåle at blive våde i et badeværelse. Det betyder, at jeg ikke kan bruge dem i hele huset, som jeg ellers kunne ønske mig. Termostaterne er nemme at installere selv, hvis din gamle termostat er sat på fremløbet (typisk øverst på radiatoren. Hvis de er sat på afløbet (nederst) som en del ældre huse med fjernvarme kan det betyde at du skal have ændret på din installation. I mit hus var passede det med at skifte en eksisterende rørbøjning på de fleste radiatorer. Så alle radiatorer nu har ventiler på både frem og afløb.

Alt i alt har jeg dog stadig gode erfaringer med dette smarthome-system. Det har gjort det nemmere for mig at styre temperaturen i huset, og jeg har kunnet spare lidt på energien. Hvor meget jeg har sparet er dog uklart, da det var en af mange energiforbedringer. Det er dog vigtigt at huske, at der kan være visse begrænsninger og udfordringer med sådanne systemer, så det er en god idé at undersøge markedet og læse anmeldelser, før man køber et. I dag vil jeg have sikret mig at anlægget var integreret med google assistent og overvej om forskellige smarthome enheder skal kunne tale sammen.

Se mere om Danfoss Link her: https://www.danfoss.com/en/products/dhs/smart-heating/smart-heating/danfoss-link/#tab-overview

Jeg anbefaler dog at overveje et nyere system, da dette ikke udvikles mere.

Ingen kommentarer: