Energi pumper til industrien

Endelig er der et firma der vil udvikle en varmepumpe til at genanvende varme fra nedkøling i industrien.
I følge Ingeniøren udleder industrien i Danmark årligt 5.000 TeraJoule spildvarme til gråspurvene, varme der i runde tal koster 1 mia kroner. Spildvarmen har hidtil ikke været rentabel at lede ud i fjernvarmenettet på grund af afgifter. Manglende teknologi til at sikre en høj varme, har ligeledes gjort det urentabelt at holde varmen indenfor huset.
Nu vil Carl Bro udvikle nogle varmepumper der ved høj tryk vil kunne få temperaturen på overskudsvarme op på mellem 95 og 150 grader. Derved kan nedkølingsvarme, fra eksempelvis et kølerum på et slagteri, bruges til skoldning i salen ved siden af.

Optimalt set burde der naturligvis også gøres noget ved afgiftsystemet, så det også er rentabelt at bruge overskudsenergi i fjernvarmenettet. Men det er den gamle historie vi kender fra en række andre energibesparende initeativer.

Som så mange andre initiativer er det lige til højrebenet, og ikke rent teknisk noget nyt, men en forbedring af eksisterende teknologi.
Der forventes at der skal bygges 500 anlæg til industrien i Danmark og fødevaresektoren vil være oplagte kunder i første omgang.
Jeg glæder mig til storslagteriet ved Horsens Nord kan blive en spiller på energimarkedet, hvis den tid kommer.

Den oprindelige artikel i ingeniøren

File:Varmeflytt.jpg
Public domainhttp://commons.wikimedia.org/wiki/User:Cskotland

Vindturbine

Helix Wind har lavet en lille video med deres vindturbiner. Det ser lovende ud, og er en ide til at lave et off the grid koncep (Mere herom senere).
Det er en ide som passer til at sætte på alle hustage, også i byer.

Men når du har set dette indlæg så se den næste. Vil du høre på 10 af dem i dit villakvarter? Men ideen er god og som du kan se på youtube kan man finde mange gode eksempler på relativt store anlæg til eksempelvis industribyggeri.

CO2 reduktion af Internettet

En hastig voksende post på det globale energiforbrug og CO2 udledning har været servicering af internettet, hvor både flere computere og især flere og større servere konstant belaster energiforbruget.

Derfor var det med glæde at jeg forleden hørte, at der er planer om at lægge større mængder servere i arktiske egne med adgang til vandenergi, termisk energi og ikke mindst gratis køling af disse servere.
Konkret er Grønland nævnt, da de nu har faste lysleder forbindelser til både Nordamerika og Europa.
Men andre områder kunne komme på tale. I dag står en stor del af de servere der trækker internettet i Europa i Irland. Men med denne konkurrence, vil omdannelsen til det digitale samfund kunne tage et skridt mod også at være omdannelsen til et mindre energikrævende samfund. Og ikke mindst et verdenssamfund der stadig giver mulighed for udvikling og forskning.

Danmark O, Fohn Fjord, Renodde.70°N/26°W ( http://flickr.com/photos/14417999@N00/76566707 ) / CC BY 2.0 ( http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ )

Kan i huske da alle talte om brint?

Her er et brintprojekt som forsøger at danne hele brintbaserede samfund.
Se eventuelt videoerne der tager højde for en række af de udfordringer et hvert bæredygtigt samfund står overfor.

http://www.h2pia.dk/